1. Företagslån
 2. Blogg
 3. Starta enskild firma

Starta enskild firma

2020-02-07 av Patrik Andreasson

Att starta eget kan vara både spännande och överväldigande på samma gång. Ska du starta eget företag och starta enskild firma finns det mycket att tänka på och en hel det beslut att ta.

Det grundläggande och ett av de viktigaste valen du måste göra är val av bolagsform. Att starta enskild firma passar dig som snabbt vill komma igång med verksamheten.

En enskild firma är Sveriges näst vanligast bolagsform. Första plats har Aktiebolag. Enskild firma (EF) kallas också enskild näringsverksamhet. Kärt barn har många namn.

Du som driver en EF kallas för enskild näringsidkare. Den stora skillnaden mellan till den mer populära aktiebolagsformen är att du inte behöver ett startkapital för att starta en enskild firma.

Organisationsnumret är inte likt det för andra bolagsformer. Organisationsnumret för en enskild firma är ditt personnummer.

Precis som för Handelsbolag och Kommanditbolag är du personligt ansvarig för bolagets skulder och kan tvingas betala skulder från din privatekonomi om företaget inte klarar detta.

För att registrera och starta en enskild firma är det troligtvis enklast att använda sig av Starta Enskild Firma . Dem hjälper dig att starta företaget och ser till att du är igång med allt inom bara några minuter.

Det finns en hel det att tänka på när du startar bolaget. Har du bestämt dig för att enskild firma är den bolagsform du vill driva behöver du registrera bolaget.

Ett enkelt sätt som gör att du slipper göra fel och misstag när du ansöker om att starta företaget är att använda dig av den smarta och billiga tjänsten Starta Enskild Firma .

Deras tjänst kostar enbart 499 kronor och inkluderar en enkel och smidig process där med hjälp med alla steg i ansökan och en kontroll så att allt blir rätt från första början.

Processen är snabb. Du har en enskilda firma redo att börja arbeta med inom fem arbetsdagar. Du som starta företag för första gången rekommenderas att använda denna tjänst då det finns mängder av fallgropar du kan hamna i som kan medföra att ansökningsprocessen blir långdragen.

Planering inför att starta eget
Planering inför att starta eget

Men att starta en EF är en relativt smidig och snabb process förutsatt att allt fylls i rätt. Ett bolag måste registreras hos Skatteverket och enligt sed bör du också ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

Verksamt.se har en enkel tjänst för dig som vill göra det på egen hand. Du kan också skicka in en fysisk ansökningsblankett. Deras handläggningstid är normalt 1-2 veckor.

Men ansökningsprocessen kan ta längre tid om du behöver göra ändringar eller kompletteringar i ansökan.

Vill du ha ett speciellt företagsnamn behöver du registrera detta hos Bolagsverket. Som enskild firma är detta inte ett måste. Du kan välja att göra detta i ett senare tillfälle.

Ansöker du om ett företagsnamn och det blir godkänt blir det skyddat i det län du bor i.

Hur mycket kostar det?

Att ansöka och registrera en enskild firma hos Skatteverket kostar ingenting. Det är helt avgiftsfritt.

Vill du registrera ett namn hos Bolagsverket tar dem ut en avgift. Gör du ansökan online kostar det 1 100 kronor. En fysisk ansökningsblankett kostar 1 400 kronor att skicka in.

Behöver du ändra uppgifter efter att du redan har registrerat bolaget kan det tillkomma avgifter. Det är därför viktigt att ansökningen blir rätt från början.

EF kräver till skillnad från Aktiebolag inte 25 000 kronor i startkapital för att registrera bolaget. Du kan därför starta och komma igång med din verksamhet trots att du inte har något större kapital att satsa från början.

Du behöver dock vara medveten om att det kan vara kostsamt att driva bolag. Speciellt för nystartade företag.

Som ett nystartat företag i uppstartsfasen kommer du behöva pengar till bland annat marknadsföring och investering i maskiner och produkter.

Ett företagslån åt nystartade företag kan därför hjälpa dig att få igång din verksamhet. Det bästa är troligtvis att ansöka hos Krea där du kan få svar från upp till 20 olika kreditgivare.

🔒 Få prisförslag

KreaKrea

 • Stjärna 4,5 hos Trustpilot (32 omdömen)
 • Lånebelopp: 10 000 - 5 000 000 kr
 • Löptid: 1 mån till 5 år
 • Kreditupplysning: UC
 • Säkerhet: Krävs inte (företagslån utan säkerhet)
 • Personlig borgen: Krävs inte
 • Nystartade företag: Accepteras

Ansök med BankID. Erbjuder factoring. Jämför förslag från upp till 20 långivare med enbart en UC. Jämför 20+ företagslån hos Krea med enbart en kreditupplysning. Låna upp till 5 000 000 kr med flexibel löptid.

🔒 Få prisförslag

LendoLendo

 • Stjärna 4,7 hos Trustpilot (623 omdömen)
 • Lånebelopp: 50 000 - 2 000 000 kr
 • Löptid: 6 till 36 månader
 • Kreditupplysning: UC
 • Säkerhet: Krävs inte (företagslån utan säkerhet)
 • Personlig borgen: Krävs eventuellt
 • Nystartade företag: Accepteras

Ansök med BankID. Jämför förslag från upp till 11 långivare med enbart en UC. Med Lendo får du offerter för företagslån från flera olika kreditgivare med enbart en kreditupplysning. Svar inom 24 timmar. Hitta företagslån med låg ränta.

När ska man starta en enskild firma?

Du som snabbt vill komma igång med till företag och inte vill eller kan satsa en större summa pengar är enskild firma en passande bolagsform.

Det kan också passa bra för dig som vill starta ett företag ensamt och driva det på deltid eller vid sidan om ditt normala arbete.

EF är också en vanlig bolagsform för frilansare och konsulter eftersom att det är den enklaste bolagsformen både att starta och att driva.