1. Företagslån
 2. Blogg
 3. Är svenska hushåll utrustade för lågkonjunktur

Är svenska hushåll utrustade för lågkonjunktur

2020-04-03 av Patrik Andreasson

Det kan hända att vi får betalt när du tecknar ett företagslån hos en kreditgivare vi jämför. Det påverkar inte dina villkor.

Trots de enorma ansträngningarna från både regeringen och Riksbank och Sveriges finansiella övervakningsmyndighet förutspår Riksrevisionen att n-corona 2019 COVID-19 kommer att skada den svenska ekonomin allvarligt.

I sin senaste publikation om tillståndet i ekonomin skriver myndigheten att "det finns en särskilt djup lågkonjunktur." Den svenska BNP väntas sjunka 6% under andra kvartalet.

Hur mycket är svenskarna utrustade för lågkonjunktur? Många har nyligen lagt märke till hur deras besparingar har minskat.

Samtidigt visar en Sifo-studie för Swedbank att cirka 80% kan spara en tiondel av sin lön och minst två månaders besparingsbuffert. Relativt välutrustad för många dåliga tider.

Detta gäller dock inte alla. Ungefär en tredjedel är utanför arbetslöshetsförsäkringsfonden, varje tiondel har ingen buffert och 22% får den från arbetslösa i tre månader eller mindre.

Depression är en verklighet

I denna rapport som presenterades på onsdagen av Konjunkturinstitutet (KI) är recession en verklighet i Sverige. Frågan är hur djup kommer den att vara.

Den inhemska konsumtionen väntas minska kraftigt under finanskrisen, särskilt med lägre bokningar och restaurangbesök, och den svenska BNP kommer att minska med bara 6% under andra kvartalet.

Samtidigt betonar AI svårigheten att göra pålitliga förutsägelser i den aktuella situationen.

Finansiera företag är viktigt det under rådande situation
Finansiera företag är viktigt det under rådande situation

De belyser också de åtgärder som hittills har vidtagits för att hjälpa ekonomin och näringslivet, men tror att fler ansträngningar behövs för att förhindra en permanent ökning av arbetslösheten.

Myndigheten föreslog också att Riksbanken i nästa penningpolitiska beslut sänkte rapporträntan med 0%, vilket kommer att rapporteras den 28 april för att öka konjunkturcykeln.

Många familjer är utrustade, men de mest avlägsna

Det viktigaste med lågkonjunkturen är att regelbundet spara och upprätthålla stabila buffertar som kan användas i låga inkomster på grund av långvarig frånvaro eller arbetslöshet.

Det är också viktigt att vara en del av dessa kontanter för att inte riskera ytterligare förluster.

En undersökning utförd av Sifo av Swedbank visar att 80% av de svenska hushållen har minst tio procent av sin månadslön sparat.

Dessutom har 70% minst två månatliga lönebesparande buffertar, medan mer än hälften har en buffertlön på mer än tre.

Dessutom deltar mindre än 70% av hushållen i A-fonden.

Dessa siffror innebär dock att nästan en tredjedel av hushållen inte är medlemmar i arbetslöshetskassan och därför inte har något ekonomiskt skydd mot arbetslöshet.

16% av människorna har bara reserverat en halv månadslön som buffert. Arbetslöshet eller långvarig sjukfrånvaro kan ha betydande ekonomiska konsekvenser för dessa hushåll.

Vid arbetslöshet eller kronisk sjukdom:

- Den femte lyckas betala de nödvändiga utgifterna för endast tre månader.

- En fjärdedel kommer inte att kunna bo i sitt nuvarande hem på 12 månader.

Tips för att utrusta ekonomin

För dem som inte är medlemmar i A-fonden eller inte har någon buffert kan det vara svårt, men det är aldrig för sent och något måste göras för att återuppbygga ekonomin på kort och lång sikt.

🔒 Få prisförslag

FedeltaFedelta

 • Lånebelopp: 25 000 - 500 000 kr
 • Löptid: 6 till 36 månader
 • Kreditupplysning: Creditsafe (företagslån utan uc)
 • Säkerhet: Krävs inte (företagslån utan säkerhet)
 • Personlig borgen: Krävs eventuellt
 • Nystartade företag: Accepteras

Ansök med BankID. Fedelta erbjuder ett flexibelt företagslån till dig som driver eget företag, handelsbolag eller aktiebolag. Du ansöker om företagslånet online och väljer lånebelopp och löptid.

1. Kontrollera utgifter - Skapa en hushållsbudget med alla nuvarande inkomster och utgifter. Kontrollera kvitton och kontoutdrag för en lista över alla utgifter. Det ger en tydlig bild av vart pengarna går och är en bra utgångspunkt för att se om något måste förändras.

🔒 Få prisförslag

FrodaFroda

 • Stjärna 4,7 hos Trustpilot (200 omdömen)
 • Lånebelopp: 10 000 - 2 000 000 kr
 • Löptid: 1 till 24 månader
 • Kreditupplysning: Bisnode (företagslån utan uc)
 • Säkerhet: Krävs inte (företagslån utan säkerhet)
 • Personlig borgen: Krävs eventuellt
 • Nystartade företag: Accepteras, kan låna upp till 50 000 kr

Ansök med BankID. Froda erbjuder en smartare finansiering för företagare. Genom helt digitala processer är det enkelt att ansöka och hantera ett företagslån hos Froda.

2. Spara mer - Om lagringsbufferten inte är tillgänglig för närvarande är det dags att öka den. Använd budgeten för att titta på områden där du kan sänka kostnaderna och maximera intäkterna för att maximera besparingar på en månad.

- Bara shoppa om du verkligen behöver.

- Avbryt prenumerationer som kan diskonteras.

- Sälj föremål som inte behövs eller används.

- Refinansiera inteckningar och samla in små lån.

Arbetslöshet

Gå med i arbetslöshetsförsäkring - Om en person i hemmet arbetar minst timmar har timmar i sex månader inom ett år, har han eller hon rätt till grundförmåner av arbetslöshetsförsäkring upp till 11 220 kr.

Men för att få 26 400 kronor i ersättning måste personen ha varit medlem i minst tre månader (enligt de nya regeringsreglerna för en ruta).

🔒 Få prisförslag

ApprovaApprova

 • Lånebelopp: 30 000 - 300 000 kr
 • Löptid: 2 till 18 månader
 • Kreditupplysning: Bisnode (företagslån utan uc)
 • Säkerhet: Krävs inte (företagslån utan säkerhet)
 • Personlig borgen: Krävs eventuellt
 • Nystartade företag: Accepteras, kan låna upp till 150 000 kr

Ansök med BankID. Approva AB erbjuder företagslån upp till 300 000 kr med enkel ansökan genom BankID, utbetalning samma dag som ett företagslån beviljas och en bra personlig service.